четвер, 20 травня 2021 р.

 ЧАРІВНІ  ВИШИВАНКИ

 Всесвітній День вишиванки відзначається щороку в третій четвер травня. У 2021 році він припадає на 20 травня.

Вишиванка – своєрідний унікальний код українського етносу. Вона яскраво відображає особливу національну традицію народу. Пропонуємо вам, наші любі читачі, деякі цікаві факти про українську вишивку:
  • Довгий час вишивка була своєрідною візиткою людини. По багатстві орнаменту і використаним кольорам можна було дізнатися про її вік, сімейний стан, соціальний статус. Наприклад, сорочку із вишитими квітами носили тільки молоді дівчата. Заміжні жінки вишивали узори з плодами і ягодами калини, що означало дітей
  •  Багато вишиті манжети, горловина і низ сорочки – не данина моді. В давнину люди вірили, що через ці місця, де одежа перестає прикривати тіло, до них може підступитися зло. Щедрою вишивкою узорів з оберегами матері і кохані намагалися захистити своїх близьких.
  • Колір сорочки та узору також має значення. Білий – символ світла і чистоти; червоний – любов, кров, вогонь; синій – колір води, а жовтий – символ сонця. Лише до чорного наші прадіди ставилися по різному. В одних регіонах його вважали кольором смерті і або не вишивали на сорочках взагалі, або носили у поважному віці. В інших, навпаки, асоціювали чорний колір із землею, а значить щедрим врожаєм і багатством.
  • Вишиванка - це святковий, а не повсякденний одяг.
  •  Вишивка однієї сорочки може займати від двох тижнів до трьох років - в залежності від складності технік.
  • Популярні нині маки як елемент візерунка практично не використовувалися в традиційній українській вишивці, оскільки символізували печаль і смерть, а широкого поширення набули в кінці XX століття.
  • Національний банк України випустив дві монети номіналами 5 і 10 гривень, присвячені яскравому, самобутньому й барвистому елементу народного костюма — українській вишиванці. Ці монети відтворюють традиції вишивання в кожному регіоні країни.

Немає коментарів:

Дописати коментар