четвер, 6 травня 2021 р.

 ВИ ПОВЕРНУЛИ НАМ ЖИТТЯ!

  9 травня 1975 року на вулиці Канатній 17 (де розташована міська інфекційна лікарня) було відкрито меморіальну дошку в пам'ять про відважну жінку - лікаря Є. Г. Попкову, яка очолювала в роки фашистської окупації підпільну групу радянських медичних працівників.
 Користуючись халатністю гітлерівського доктора, який брав участь в спецкомісії щодо визначення інвалідності військовополонених, що надходили на лікування в лікарню, Євгенія Георгіївна шляхом непростих комбінацій і хитрощів домагалася звільнення з концтаборів абсолютно здорових людей, здатних тримати зброю і воювати з нацистами. Практикувався і ще один досить складний метод: під виглядом мертвих полонених в покійницьку вносили здорових людей, а там переодягали та випускали за стіни лікарні, де їх приймали підпільники.
 За різними даними, лікарі інфекціонки, ризикуючи життям, врятували з концтабору від 900 до 1500 солдатів і вилікували понад п'ять тисяч пацієнтів. І це при тому, що в лікарню регулярно підсилали шпигунів, а за що втік пацієнта покладався розстріл.
 У травні 1943 року лікарню оточили гестапівці й всіх хворих повернули в концтабір, а 14 медиків-підпільників заарештували.
Більшу частину докторів інфекціонки розстріляли, Євгенія Попкова вижила завдяки диву. Вона вже перебувала в гестапо, коли дочка начальника поліції Дніпропетровська захворіла на важку форму дифтерії. Кваліфікованих лікарів в місті майже не залишилося, тому врятувати дівчинку могла тільки Євгенія Георгіївна. Дитину вона вилікувала, але зробила вигляд, що і сама заразилася дифтерією. Доктора визначили її в лікарню тепер уже як пацієнтку.
 Незадовго до звільнення Дніпропетровська Попкову повинні були відправити в жіночий концентраційний табір Третього рейху "Равенсбрюк", що розташовувався в 90 км на північ від Берліна. Однак їй вдалося втекти. Бігти за відпрацьованою схемою допоміг головний лікар лікарні - Олександр Хохуля.
 Євгенія Георгіївна не тільки зустріла День Перемоги, а й прожила довге життя. Вона ще довго отримувала звісточки від врятованих в'язнів, які писали: "Ви повернули нам життя!"
 У 1975 році, до 30-річчя святкування Перемоги над фашистською Німеччиною, на прохання колективу лікарні та групи колишніх врятованих військовополонених, за великі заслуги перед радянським народом і за розвиток інфекційної служби Наказом Ради Міністрів СРСР (Постанова від 18.06.1975 р № 346) інфекційної лікарні міста Дніпропетровська присвоєно ім'я керівника геройського підпілля - професора Євгенії Георгіївни Попкової.

Немає коментарів:

Дописати коментар