четвер, 5 березня 2020 р.

ЯРОСЛАВ МУДРИЙ - ВИДАТНИЙ ДІЯЧ КИЇВСЬКОЇ РУСІ

 5 березня - день пам'яті князя Ярослава Мудрого. Ярослав Мудрий (1019-1054) перетворив Київську Русь на могутню європейську державу. За правління Ярослава держава досягає найвищого розквіту, передусім культурного. Породичатися з князівським родом мали за честь всі європейськы монархи, його називали «тестем  Європи». Відкриваються школи і бібліотеки, перекладаються книги, будуються величні собори, серед яких древня Софія Київська.
Софія Київська - одне з 100 чудес світу, яке охороняється ЮНЕСКО. Назва собору "Софіївський" походить від грецького слова "софія", що в перекладі означає "мудрість". Тут відбувалися церемонії "посадження" князів на київський престол, прийоми іноземних послів; біля стін собору збиралося київське віче; при Софіївському соборі велося літописання і була створена Ярославом Мудрим перша відома у Київській Русі бібліотека.
 
В "Повести временных лет" про неї згадується під 1037 роком. Віддаючи належне Ярославу Мудрому, літописець після розповіді про користь книг, які - "суть реки, напояющие вселенную"говорить, що "Ярославъ же сей, якоже рекохом, любил бе книги, много написав и положи в святей Софии церкви". Сучасники-літописці називали Ярослава князя Мудрим. Він заповів своїм синам "если будете жить в любви между собою, Бог будет в вас и покорит вам врагов. И будете жить мирно. Если же будете в ненависти жить, в распрях и ссорах, то погибнете сами и погубите землю отцов своих и дедов, которую добыли они трудом своим великим..."("Повесть временных лет"). Його повчальні слова актуальні і сьогодні.
  На його честь названі міста, вулиці та університети. Пам'ятники Ярославу Мудрому встановлені у Києві, Харкові, Полтаві, Білій Церкві. В Києві пам'ятник розташований у сквері біля Золотих воріт. Князь тримає в руках макет Софіївського собору, а його погляд звернений в сторону, де собор побудований. 

Немає коментарів:

Дописати коментар