неділю, 23 квітня 2017 р.

КНИГА ТВОРИТЬ ЛЮДИНУ...

   Щороку 23 квітня ЮНЕСКО відзначає Всесвітній день книги і авторського права. Дата обрана з огляду на її символічність для світової літератури.  Багато відомих письменників народились або померли 23 квітня. Наприклад, М. Сервантес, В. Шекспір, М. Дрюон . Цей день 23 квітня також був обраний завдяки традиції святкування Дня книги у Каталонії, де у День Святого Георга дарують троянду за кожну куплену книжку. В усьому світі цього дня купують, дарують  книжки  та проводяться зустрічі з авторами, читання уривків із улюблених книг, різноманітні заходи, присвячені ролі книги в житті людей: конкурси, акції на захист книги, фестивалі читання. Для читачів - це свято книги, а книга творить людину...  

  Щорічно міжнародний комітет присвоює почесне звання місту, яке зобов'язується популяризувати книгу і читання. В 2017 році "Всесвітньою столицею книги" є місто Конакрі (Гвінея). Конакрі - вже 17-а столиця книги, а найпершою був Мадрид. Титул передається наступному місту 23 квітня, у Всесвітній день книги.

  Книга володарює над часом і простором; вона дозволяє людям різних епох і країн спілкуватися один з одним. Читання - різноманітне, як людське життя, тому що спілкування з книгою по суті є - спілкуванням з людством. Особливо читання важливе для дітей.  Книга, прочитана в дитинстві, залишається в пам'яті на все життя. Якщо дитина не читає, або дуже мало читає - це обмежує її розвиток. В есе "Втрачене дитинство" відомий англійський письменник Г. Грін стверджує, що тільки книги, прочитані в юні роки можуть по-справжньому вплинути на долю людини, а в зрілому віці вплив від читання вже не настільки значний.



4 коментарі:

  1. Вечер добрый! Интересная информация о дне книги и авторского права. Спасибо.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Спасибо, Елена, и поздравляем с Всемирным днем книги! Творческих успехов!

      Видалити
  2. Коллеги, от всей души поздравляю с праздником! Я вижу, что у вас новая шапка блога! Здорово!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. И Вас тоже,Ирина Михайловна, от всей души поздравляем с Всемирным днем книги! Да, изменили шапку блога - вставили фото с детьми. Очень приятно, что Вы это заметили и рады, что Вам понравилось.

      Видалити