четвер, 25 червня 2020 р.

"НАЙГОЛОВНІШОГО ОЧИМА НЕ ПОБАЧИШ..."

"НАЙГОЛОВНІШОГО ОЧИМА НЕ ПОБАЧИШ..."

  29 червня виповнюється  120 років від дня народження А. де Сент-Екзюпері, автора знаменитої історії про Маленького принца. Французький письменник та льотчик Антуан де Сент-Екзюпері народився в один рік з новим століттям. І мабуть не випадково він створив образ Маленького принца, який став одним з величних образів цього століття.
 У своїй   філософській казці-притчі "Маленький принц" (1943р.) письменник розповідає про духовні цінності, які дійсно потрібні людині, її серцю, що виявляються важливішими за всі справи дорослих.
  Коли читаєш перші сторінки "Маленького принца", серце огортає сум: ніхто не розумів малюнки пілота, а значить і його душу. Маленький принц теж почувався дуже самотньо. Він полишив свою планету та зробив крок у невідомий Всесвіт, щоб знайти сенс буття. Він познайомився з мешканцями різних астероїдів, але не знайшов відповідей на питання, що хвилювали його. Він побачив, що для дорослих важливі багатство, влада. А його "дитяча" душа прагнула іншого - взаєморозуміння,  дружби, радості кожного дня і краси.
 Дитина - це душа світу, її бачення - природніше. Вона більше відчуває серцем, ніж розумом. Тому  її почуття можна вважати духовним барометром світу.  Журба дитини - ознака того, що в небезпеці не тільки сучасність, а й майбутнє.   
 Потрапивши на велику і красиву планету Земля, Маленький принц познайомився з пілотом і разом вони пройшли довгий шлях до криниці з живою водою. А  мудрий Лис, з яким познайомився маленький герой, допоміг йому збагнути, в чому сенс життя. Він пояснив йому, що друзів мати нелегко, що для цього потрібно віддавати іншому часточку своєї власної душі, свого серця: "Найголовнішого очима не побачиш. Добре бачить тільки серце".
 Наприкінці казки і Маленький принц, і пілот повернулися додому, але головне, на думку автора, щоб людина повернулася до своєї землі, до природи, до вічних цінностей, до самої себе. Головне, щоб людина відродила у своїй душі по-дитячому чисте і світле сприйняття світу. 
  

Немає коментарів:

Дописати коментар