середу, 26 вересня 2018 р.

В.О. Сухомлинський – ТВОРЕЦЬ ДИТЯЧИХ ДУШ

28 вересня - 100 років від дня народження мудрого учителя, великого педагога, письменника та публіциста В.О. Сухомлинського (1918-1970).
В.О. Сухомлинський - автор близько 1200 оповідань та казок для дітей. Найвідоміша збірка "Серце віддаю дітям" (1969).
1948 р. В.О.Сухомлинського призначають, на його прохання, директором Павлиської середньої школи. Цим навчальним закладом він керував до останку життя, двадцять три роки. Учитися в школі Сухомлинського було легко й цікаво. Він навіть придумав для неї спеціальну назву «Школа радості». Це означало, що навчання у такій школі має давати учням радість.
Для виховання моральної культури учнів у Павлиській середній школі було сформовано “азбуку моралі”, що становила собою правила, заповіді, норми поведінки, які мали стати стійкими переконаннями кожного учня. Азбучні істини безпосередньо пов’язані з найвищими моральними цінностями.
В окремих випадках педагог вдається до категоричних заперечень, своєрідного морального “табу”:

«Не можна ледарювати, коли всі працюють...

Не можна сміятися над старістю і старими людьми – це величезне блюзнірство...
Не можна заходити в суперечку з шанованими і дорослими людьми, особливо із стариками...
Не можна допускати, щоб мати давала тобі те, чого вона не бере собі, – кращий шматочок на столі, смачнішу цукерку, кращий одяг...
Не можна збиратися в дорогу, не спитавши дозволу і поради у старших, особливо в діда, не попрощавшись з ними, не дочекавшись від них побажання щасливої дороги, не побажавши їм щасливо залишатися.
Не можна сідати до столу, не запросивши старшого...

Не можна сидіти, коли стоїть доросла, особлива літня людина, тим більше жінка; не чекай, поки з тобою привітається старший. Ти повинен перший привітати його зустрівшись, а прощаючись, побажати доброго здоров’я...»
Василь Сухомлинський:
«Інженером можна стати за п’ять років, а учитися на Людину треба все життя…»

Немає коментарів:

Дописати коментар