середу, 10 березня 2021 р.

 ЛАКОМКА МАСЛЯНА

  Масляна - багатьма улюблене народне свято. Весело і яскраво проходить святкування Масляної, кожний день має свою назву. Пропонуємо вам, наші любі читачі, ознайомитися з деякими цікавими традиціями святкування Масляної.
  В цьому році Масляну відмічають з    8 по 14 березня. Це свято не закріплено за певним днем на календарі, воно відзначається протягом останнього тижня перед Великим постом, який ще має назву - сирний тиждень. Масляна символізує проводи зими та зустріч із весною, а також вважається одним з найвеселіших свят у році. Головна страва на Масляну - млинці. Кожний день Масляної має свою назву та деякі особливості святкування сирного тижня.
Понеділок - "зустріч". У цей день відвідують родичів.
Вівторок - "загравання". Парубки виглядають дівчат та заграють до них.
Середа - "лакомка". Однією з традицій дня - наїстися досхочу різних ласощів та смаколиків. А головною - відвідини зятем своєї тещі, яка обов'язково мала почастувати його млинцями.
Четвер - "широкий четвер, розгуляй". В цей день влаштовують гучні гуляння з веселощами.
П'ятниця - "тещині вечірки". Зять повинен почастувати млинцями свою тещу, яка в цей день мала прийти в гості з візитом у відповідь.
Субота - "зовичні посиденьки". За звичаєм молода дружина в цей день повинна запросити в гості сестер свого чоловіка (зовиць) і всіляко їх частувати: пригощати млинцями та розважати.
Неділя - "проводи", "прощена неділя". В цей день всі прощаються з масляним, смачним, веселим тижнем і водночас просять один у одного вибачення, прощення за нанесені образи, аби духовно очиститися перед Великим постом.

Немає коментарів:

Дописати коментар