пʼятницю, 11 вересня 2020 р.

Історія міста

 ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ СВОЄ МІСТО?

 Сьогодні ми вам, наші любі читачі, розповімо про вул. Робочу, де розташована наша бібліотека і мешкає значна частина наших відвідувачів. А чи знаєте ви її історію?..

 РОБОЧА вулиця підіймається з півночі на південь від пр. Пушкіна до Криворізької вулиці, після якої знаходиться провідне підприємство із виробництва ракетно-космічної техніки - "Південний машинобудівний завод". Цей завод був одним з найбільш засекречених об'єктів колишнього СРСР, а місто "закритим"для іноземців (до 1987р.).

 Робочу вулицю ми зустрічаємо вже на міському плані 1885 року, де вона пролягає від Циганської площі (нині - пр. Пушкіна) до Монастирської, названої так по розташованому поруч Тихвінському жіночому монастирю. Далі, за площею, вже починався степ. Пізніше площа була перейменована в Ярмаркову (район вул. Каверіна зараз). 

 В 1896 році  в самому початку вул. Робочій була споруджена Олександро-Невська церква. Ця церква збереглася і зараз має назву Благовіщенська

 До революції 1917 року вулиця  налічувала всього кілька кварталів, які відходили від Пушкінського проспекту. Приблизно в 1910 році на  Робочій було збудовано містечко, яке простягнулося на два квартали і в котрому розміщувалися артилерійські частини місцевого гарнізону. Забудовувалися вулиця поступово одноповерховими індивідуальними будиночками. В 1929 році в районі індивідуальних забудов були утворені вулиці Каверіна, Автодорівська, Соціалістична та інші. З 1940 року працює трамвайна лінія. Зараз - це один з найдовших трамвайних маршрутів нашого міста - трамвай №11.


 Верхня частина вулиці забудовувалася в 1953-1955 роках. В ці роки був розроблений місцевими архітекторами  детальний проєкт забудови Робочій вулиці. Тут стоять ряди красивих будинків в стилі "сталінський ампір" зі збереженими ліпними прикрасами на фасадах і на дахах - вази, декоративні шишки, зірки та ін..
 В самому кінці вулиці - монументальна споруда центральної прохідної й головної контори заводу ЮМЗ,  а також два будинки з декоративними вежами. Вежі ці нагадують ракети та розповідають нам про "космічний" профіль автозаводу.
  
 Одним з найбільших і цікавих будинків "суспільно-культурного призначення" на вулиці Робочій є Палац культури ЮМЗ або Палац Машинобудівників, побудований в 1956 р. (скульптор І. Зноба)
 Викликає інтерес  скульптурна група, що вінчає фасад Палацу і зображає "культурне дозвілля радянських людей". Зображені чоловік і жінка, які сидять і розмовляють між собою. Жінка  тримає в руці відкриту книгу, а чоловік притримує однією рукою музичний інструмент - ліру, що стоїть попереду них, а іншою рукою показує в бік заводу ЮМЗ. 

 Біля Палацу стоїть пам'ятник - бюст А.М. Макарову - головному інженеру та директору ЮМЗ, а площа перед Палацом названа також його іменем.

З кінця 70-х років розпочалося будівництво багатоповерхових будинків в центральній частині вулиці. Зараз будують за типовими проєктами, але архітектори вносять різноманітність, доповнюючи різними деталями будинки. Наприклад,  цікаво виглядає будиночок по вул. Робочій 146 з башточкою синього кольору, в куполі якої влаштована вечірня підсвітка - ілюзія зоряного неба.

Немає коментарів:

Дописати коментар