пʼятницю, 22 травня 2020 р.

МАРКО КРОПИВНИЦЬКИЙ: ЦІКАВІ ФАКТИ З ЖИТТЯ КОРИФЕЯ 

  Сьогодні - 180 років від дня народження Марка Лукича Кропивницького (1840-1910) - видатного українського театрального діяча, драматурга, актора й режисера, композитора та педагога.
 Марка Кропивницького називали "українським Мольєром". У великій спадщині Кропивницького (понад 40 драматичних творів) значне місце займає комедійний жанр. Це переважно водевілі та "жарти-оперети", які і зараз приваблюють іскристим народним гумором, яскравими, живими характерами героїв, соковитими жанровими картинами. 
Він був одним з найяскравіших знавців і виразників життя українського села. Кропивницький дуже часто називає свої п'єси малюнками  - "малюнки сільського життя", "малюнки сільського каламуту"...
Марка Кропивницького називали також і "батьком українського театру", бо він доклав багато сил до організації  й діяльності українських професіональних театральних груп. 
 27 жовтня 1882 року на сцені міського театру в Єлисаветграді (нині - Кропивницький) Марком Кропивницьким була поставлена "Наталка Полтавка" І. Котляревського. У ролі Наталки - Марія Заньковецька. Відтоді починається тріумфальне сходження українського професіонального театру.
 Багаті музичні та вокальні дані М. Кропивницького, разом з яскравим акторським талантом завжди викликали справжнє захоплення глядача. Він користувався величезною популярністю. " Я пам'ятаю, - згадував його учень Іван Мар'яненко, - як на початку сезону...при першій появі його на сцені, всі глядачі вставали і протягом добрих п'яти хвилин вітали його оплесками..."
 Деякий час Кропивницький працював режисером і актором у нашому місті. Виступи його наприкінці 19 - початку 20ст. у Катеринославі користувалися величезним успіхом. Ось як згадує про це видатний наш історик Д. Яворницький в листі своєму приятелеві "У нас гостит Кропивницкий с труппой. Производит страшенный фурор: театр битком, места страшно дороги..."
 Твори Кропивницького і в наш час користуються широкою популярністю, і з незмінним успіхом йдуть на багатьох сценах українських театрів.

 Цікаві факти про Марка Кропивницького:
  • За своє довге театральне життя Марко Лукич зіграв понад 500 ролей.
  • Кропивницький був широкою людиною - щедрим і дбайливим. Він часто поступався своїм гонорарам для численних аматорських труп, де виступав. Залюбки приймав у себе різних діячів культури і дозволяв їм жити на своєму хуторі "Затишок" роками на повному пансіоні.
  • Був пристрастним рибалкою та мисливцем. Саме під час риболовлі він познайомився з І. Карпенко-Карим.
  • Марко Кропивницький позував для образу одного з козаків до картини І. Рєпіна "Запорожці пишуть листа турецькому султану".
  • Мав неабиякий талант композитора. М. Кропивницький сам працював над музичним оформленням спектаклів, поклав на ноти оперету "Пошились у дурні", написав ряд прекрасних музичних творів ("За сонцем хмаронька пливе", "Де ти бродиш, моя доле", "Соловейко" та ін.).

Немає коментарів:

Дописати коментар