вівторок, 21 вересня 2021 р.

 РІЗДВО  БОГОРОДИЦІ

 21 ВЕРЕСНЯ - ДРУГА ПРЕЧИСТА (СВЯТО РІЗДВА ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ).
 Різдво Богородиці святкують як день, коли почали здійснюватися заходи Божі щодо спасіння людського роду; це - день загальної радості, тому що Діва Марія стала Матір'ю Спасителя світу. 
 Вона народилася у батьків Іоакима та Анни, які довгий час не мали дітей. Ці добрі  і благочестиві люди, вже дожили до глибокої старості, не маючи дітей і вони дуже просили Бога, щоб у них з'явилася дитина. Подружжя дало обіцянку: якщо в них народиться немовля, обов'язково його життя буде присвячене служінню Господу.
У Єрусалимі був храм, до якого прийшов Іоаким і приніс дар Богу, однак священик не схотів узяти його, бо Анна і Іоаким були бездітними. Анна же знаходилася в цей час у садку. Там вона побачила на дереві гніздечко з пташенятами і заплакала від горя, що в них із Іоакимом немає діток. Цієї миті перед нею з'явився Ангел, якого послав Бог, і сказав, що в них народиться Донька, якій треба дати ім'я Марія, бо воно означає "благодать".
 З трепетом цього свята чекають усі жінки, які звертаються   до Богородиці з молитвами, щоб вона оберігала сім'ю від усього лихого та дарувала всім рідним та близьким здоров'я душевне та тілесне. Особливо молилися бездітні жінки, замовляли спеціальні церковні богослужіння, влаштовували обіди дл ябідних людей, щоб ті молилися Богородиці "за їхніх дітей".
 За народними віруваннями із Другою Пречистою збігається також друга зустріч осені, деінде називають її "осениною". 

Немає коментарів:

Дописати коментар