суботу, 2 вересня 2017 р.

СТЕПОВИЙ КОЛУМБ: НЕВТОМНИЙ ШУКАЧ 

ОЛЕКСАНДР ПОЛЬ

   Сьогодні виповнюється  185 років від дня народження О. М. Поля (1832-1890) - видатного громадського і культурного діяча, дослідника, краєзнавця, підприємця та мецената м. Катеринослава.
 О.М. Поль народився у 1832 році в селі Малоолександрівка Верхньодніпровського повіту Катеринославської губернії в сім'ї поміщика. Отримавши добру домашню освіту, навчається в Полтавській гімназії, а потім на юридичному факультеті Дерптського університету.
  З дитинства захоплюючись козаччиною  ( по матері Поль був правнуком наказного гетьмана Павла Полуботка), щиро люблячи свій край, він зібрав величезну колекцію старожитностей. Більша частина   зібрання вже після його смерті потрапила до Катеринославського музею, відкритому у 1902 році та названому на його честь (зараз Дніпропетровський історичний музей ім. Д.І. Яворницького).  Сам Д.І. Яворницький (перший директор музею, видатний дослідник запорозького козацтва) казав, що "тільки Поль грунтовно  познайомив його із Запоріжжям".
   Під час археологічних експедицій  у 1866 році Олександр Миколайович натрапив в Дубовій балці поблизу Кривого Рогу на могутній вихід залізної руди на поверхню грунту.  Поль особливо сприяв тому, щоб розпочалися промислові розробки, які визначили подальший бурхливий економічний розвиток Придніпровського регіону.
 Протягом 70-років, заручившись підтримкою катеринославського земства, О.М.Поль починає безперервні клопотання про будівництво залізниці з мостом через Дніпро. Відкриття родовищ і залізниці - головна справа життя О.М. Поля, але цим його історичні заслуги не вичерпуються. Він зробив багато корисного для провадження земельної реформи, розвитку народної освіти в Катеринославі.
  Вшановуючи виключні заслуги О.М. Поля в розвитку Придніпров'я, Катеринославська дума ще за його життя обрала Поля Почесним громадянином міста.

2 коментарі:

  1. Спасибо, что рассказали про Александра Поля. Я раньше даже его имени не слышала.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. А.Н. Поль много сделал для процветания нашего края и нашего города. Одна из центральных улиц нашего города носит его имя. В воспоминаниях современников он остался честным, благородным человеком, который все свои знания и умения беззаветно употребил на благо ближних и своей родины.

      Видалити